Kéthetes kijárási korlátozás március 28-tól

Részletes tájékoztató

Orbán Viktor kéthetes kijárási korlátozást jelentett be szombattól.

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Két héten keresztül az otthonunkat vagy a lakóhelyünket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kijárási korlátozást vezetünk be Magyarország egész területére március 28 és április 11 között. A lakóhely csak alapos okokból hagyható el – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó Reggelt Magyarország! című műsorában az operatív törzs ülését követően. A miniszterelnök elmondta: ez nem kijárási tilalom, az intézkedés ésszerű és arányos, a boltba, gyógyszertárba, orvoshoz, munkába továbbra is lehet járni.

Nemzetközi példák alapján hoztuk meg a döntést, alapvetően a bajor eljárásból indultunk ki, de ez egy kicsit szigorúbb – tette hozzá. Elmondta: hogy

a 65 év felettiek napközben 9 és 12 óra között látogathatják a gyógyszertárakat, drogériákat. A cél, hogy az időseket szétválasszák a fiatalabb, lehetséges vírushordozóktól.

Egytizedére csökkent a kontaktusok száma

Orbán Viktor elmondta, ha a kontaktusok száma lecsökken, akkor a járvány terjedése is lecsökken. A kormányfő arról is beszélt, hogy folyamatosan információkat gyűjtenek arról, hogyan alakul az emberek élete. Volt olyan kérdőív, amiből 100 ezer visszajött. Az eddigi korlátozások eredményesek voltak, a járvány előtt 500 ezer volt az emberi kontaktusok száma, és ez leesett 50 ezerre. A magyarok fegyelmezetten a társadalmi érintkezések számát egytizedére csökkentették.

Orbán Viktor: Kijárási korlátozás jön szombattól Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Orbán Viktor arról is beszámolt, hogy továbbra is lehet a gyerekeket iskolába vinni kis csoportokban. Az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat. Ki lehet menni a szabadba, de nem lehet csoportosulni – tette hozzá. Most nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket, hanem azt kell elnyerni, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteni kell a szabályokat – tette hozzá. A rendőröknek is együtt kell működni az emberekkel – mondta a kormányfő. Szabálysértésnek minősül, ha valaki megsérti a rendelkezéseket.

Csak intelligenciával lehet kezelni egy nagyobb válságot

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy van összefogás és intelligencia a magyar társadalomban.Azt tanultam meg, hogy egy nagyobb válságot csak intelligenciával lehet kezelni. Mindez nem egyenlő az iskolázottsággal – tette hozzá. A fegyelmezettséghez is kell egy született intelligencia, tehát be kell látni, hogy a szabályok értelmesek. A magyarok mostani fegyelme mögött nem egy nyájszellem húzódik meg – tette hozzá. Orbán Viktor szerint éppen ezért az ország a válság során a szebbik arcát mutatja.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy most nem politikára van szükség, hanem összefogásra. Minél jobban fogunk össze, annál több emberéletet tudunk megmenteni – tette hozzá. A kormányfő szólt arról is, hogy bár az ellenzék nem szavazta meg a veszélyhelyzet meghosszabbítását, de több lépéssel sikerült megoldani a helyzetet.

Orbán Viktor: Ha segíteni nem tudnak, akkor ne akadályozzanak

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jövő héten várhatóan megszavazzák a koronavírus-törvényt, és így gyorsan lehet meghozni a döntéseket. Kedden-szerdán megfelelő jogi környezet lesz, és ez segítheti az együttműködést. Tőlem aztán vizsgálhatják a törvényt az unióban, de vannak helyzetek, amikor nem lehet udvariaskodni – mondta a kormányfő az uniós kritikákra. Ha már segíteni nem tudnak, akkor ne akadályozzanak minket – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy mi erős Európát akarunk. Ennek a szövetségnek vannak gyengeségei, és ez a mostani járványhelyzetben megmutatkozott. Segítséget a kínaiktól és a Türk Tanácstól kaptunk eddig, de ettől még maradunk az EU tagjai – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy majd vizsgálni kell, hogy hol voltak január-februárban az unió több száz fős járványügyi szakemberei.

A krományfő a gazdasági lépésekről azt mondta, hogy most az emberek mentése a legfontosabb. Nagyra tartom azokat, akik az ország mindennapi működését lehetővé teszik – mondta a kormányfő. A háborúban nemcsak a frontvonal, hanem a hátország is sokat számít. Orbán Viktor minden magyar embernek köszönetet mondott, akik segítenek a védekezésben.

A kormányfő a várható gazdasági lépésekről azt mondta, hogy jó terveik vannak, és április első, második hetében mutatja majd be a gazdaság újraindításáról szóló akciótervet.

Orbán Viktor közölte, hogy most a járvány terjedésének a lelassításán dolgoznak. A vírustól az emberek 15-20 százaléka láthatóan megbetegszik, és egy bizonyos részük kórházi ellátásra szorulnak, és akinek van alapbetegsége, az intenzív ellátásra szorul. Ha sokan kerülnek intenzív osztályra, akkor az egészségügyi rendszer nem lesz képes működni – mondta a kormányfő. A csúcsponton egy tízszeres terhelés alatt lesz az egészségügy.

Katonai-harcászati terv szerint működik az ország

Orbán Viktor szólt arról is, hogy többen ki fognak esni a védekezésből, mivel várhatóan megbetegszenek. Egy katonai-harcászati terv szerint működik az ország.Ha ez jól működik a következő két hétben, akkor úgy jutunk túl a csúcsponton, hogy az egészségügy működőképes marad – tette hozzá.

Kórházparancsnokok lesznek hétfőtől a kórházak élén – jelentette be Orbán Viktor. A járványügyi előírások betartatása, a személyi kérdések és a készletgazdálkodás menedzselése lesz a feladatuk.

forrás: origo.hu

.